Vägavgifter

Main Content

Varje land tillämpar olika trafiklagar och regler, så vi rekommenderar att du kontrollerar dem i förväg.

Här är viktig information när du hyr en bil utomlands:
 

Vägklistermärken

När du kör på motorvägar och vissa länder, som Österrike, Schweiz, Slovenien och Ungern, krävs det ett speciellt pass för att köra på en motorväg. Detta pass tar oftast form av ett klistermärke som ska fästas på fordonets främre vindruta. Därför måste du ha det relevanta klistermärket när du korsar gränsen till ett land som kräver ett pass, även om du bara passerar igenom dessa länder och inte bara om du hämtar eller lämnar bilen där.

Det är mycket viktigt att i förväg ta reda på om ett annat klistermärke behövs vid gränsövergången när du passerar från ett land till ett annat. Observera att utan ett lämpligt klistermärke kan du bli föremål för höga böter.

Dessutom finns det i många länder vägavgifter som måste betalas oavsett klistermärket. I sådana länder, som USA, Italien, Frankrike, Portugal, Norge och fler, måste du betala avgifter när du checkar in eller checkar ut på motorvägar. I vissa länder kan biluthyrningsföretag erbjuda dig en enhet som installeras i hyrbilen och underlättar bekväma och ibland rabatterade avgifter (i USA kallas enheten till exempel "Toll-pass" och i Portugal "Via Varde").
I USA finns det till exempel många vägavgifter, så vi rekommenderar att du redan vid hämtningen av hyrbilen frågar om en sådan enhet är tillgänglig för dig.
 

Trafiklagar

Trafiklagarna varierar från delstat till delstat, och du måste känna till dem och vara vaksam. Förutom hastighetsbegränsningar och internationella trafikskyltar i Europa är det vanligt att begränsa biltrafik i stadskärnor.

Till exempel måste du i London och Stockholm betala en avgift för att komma in i vissa områden, och i Italien är det vanligaste skylten i vissa städer "zona a traffico limitato," vilket är lätt att missa.

ZONA A TRAFFICO
Om du missar det, kommer du sannolikt att bli fotograferad av en lokal myndighetskamera, och den kommer att be ditt uthyrningsföretag om ditt namn och adress för att skicka dig en trafikböter som beskriver dina betalningsalternativ. Observera att uthyrningsföretagen tar ut en hanteringsavgift för att överföra förarens uppgifter till den relevanta myndigheten

Registrera dig till vårt nyhetsbrev för tips och uppdateringar